Van idee tot uitvoering
Kroegentochten, wie heeft er niet aan eentje meegedaan. In Amsterdam, Berlijn, Londen en vrijwel alle andere wereldsteden gaan er dagelijks groepen toeristen op ontdekkingstocht in het uitgaansleven van hun bestemming. Het is gezellig, je leert er mensen en de stad kennen, maar kroegentochten waren er nog niet in Rotterdam.
Na de mooiste kroegentochten en gekke avonden in deze steden wou ik het concept ook naar Rotterdam brengen. Na een paar weken plannen begon ik in begin 2013 ‘International Rotterdam Pubcrawl’ – kroegentochten voor internationale studenten en toeristen in Rotterdam. Het idee klinkt heel simpel en na sterke onderhandelingen met kroegen bleek ook de uitvoering goed te doen zijn. Naast mijn studie was ik met de kroegentochten mijn tweede bedrijfje begonnen.
Wat is een goed idee?
Een goed idee is een idee dat een probleem oplost. Niet meer, niet minder. Steve Jobs staat erom bekend oplossingen (producten) te bedenken waarvan mensen niet wisten dat ze het eigenlijk nodig hadden. Een goed idee is volgens mij op te delen in twee categorieën, evolutionair en revolutionair.
Een evolutionair idee is een kleine verbetering op een bestaand product of dienst. Het is de nieuwste versie van Word of een zuinigere auto. Een revolutionair idee is een nieuwe bril om naar een oud probleem te kijken. Het is Apple wanneer er alleen Windows was, of een elektronische auto wanneer alle auto’s op fossiele brandstof rijden.
Normaliter zijn het de ‘grote’ bedrijven die komen met evolutionaire ideeën, het net beetje slimmer, sneller, beter maken van producten of diensten. Het zijn de mensen van buiten de gevestigde orde die komen met de revolutionaire ideeën. Dit komt enerzijds door hun verse blik, anderzijds door het niet kennen van barrières die mensen van binnen een industrie overal zien. No matter welk soort idee, beide soorten kunnen zeer waardevol zijn.
Is het idee wat waard?
Ok, je hebt een goed idee. Je weet misschien zelfs wat voor een soort idee het is. Nu is de grote vraag of jouw idee wat waard is. Er is maar één manier om hier achter te komen. Dat is door het idee uit te testen, het te vertellen aan vrienden en familie en feedback ontvangen.
Nu zei ik vrienden en familie, maar nog beter is om feedback te vragen aan mensen die jouw product of service mogelijk gaan gebruiken. Vraag ze niet direct “zou jij product X kopen?”. Vraag ze tegen welke problemen ze op lopen. Om nog preciezer te zijn, vraag ze waar ze nu tegenaan lopen (en niet in de toekomst).
Als je het heel slim aanpakt krijg je ook het e-mail adres van de mensen aan wie je de eerste feedback hebt gevraagd, want hier komt deel twee. Dat is het valideren (bevestigen) van je idee. Laat ze een prototype zien of laat ze weten wat jouw service is. Als het goed is lost dit hun probleem op, laat ze jou vertellen of dit zo is. Zo ja, dan heb je een goed idee te pakken. Zo nee, dan weet je nu twee dingen, 1) wat je niet moet doen, 2) hoe je het probleem mogelijk wel kan oplossen.
De eerste kroegentochten
Na het idee komt de uitvoering. Iedereen die ik sprak (lees: voornamelijk studenten) vond de kroegentocht een goed idee. Een paar gratis drankjes, een leuke tour met diverse kroegen. Ik was er klaar voor. En voor een deel ook de internationale studenten. Bij de eerste kroegentocht kwamen er 15 mensen opdagen en ik kreeg de eerste bevestiging van mijn idee.
De week erna kwamen er weer mensen, maar die daarna waren er maar twee toeristen die met de kroegentocht mee wilden. Had ik dan geluk gehad in de eerste paar weken en was Rotterdam nog niet klaar voor kroegentochten, of was er iets anders aan de hand. De uitvoering van je idee is de tweede en misschien moeilijkste fase bij het uitwerken van je idee.
De uitvoering
Een briljant idee staat niet automatisch gelijk aan een winnend bedrijf. Nikola Tesla was een briljante uitvinder met revolutionaire uitvindingen. Echter kennen veel mensen niet Tesla, maar wel de minder (technisch) slimme Thomas Edison. Edison kon iets wat Tesla niet kon, een goed idee in een waardevol bedrijf omzetten.
Hoe doe je dat, een goed (en gevalideerd) idee omzetten in een bedrijf? Dat is een combinatie van timing, doorzettingsvermogen en jouw vaardigheden (in die volgorde). Al in de jaren 70 werd er gesproken van een missie naar Mars, maar pas over 20 jaar (op zijn vroegst) zullen er mensen naar de rode planeet gaan. Of jouw idee op het goede moment in de markt komt hangt voor een deel af van timing, en of die goed is kan vaak de beste analist nog niet voor je voorspellen.
Doorzettingsvermogen is naast timing de tweede factor in het uitvoeren van je idee. Na miljoenen te hebben verdiend met PayPal stond Elon Musk enkele jaren later op de rand van faillissement, z’n raketten waren ontploft (Space X) en de elektrische auto’s stonden nog in de fabriek (Tesla). Maar Musk zette door en vanaf de peilloze diepte is hij omhoog geklommen naar CEO van de twee meest ambitieuze bedrijven in ons zonnestelsel.
“When 99% of people doubt your idea, you’re either gravely wrong or about to make history.” – Scott Belsky
Dan deel drie, jouw vaardigheden. Bouw op je eigen krachten en laat de rest over aan andere mensen. Ben je heel goed in plannen, ga dan niet proberen een creatief probleem op te lossen. Neem mensen aan die goed zijn in de vaardigheden die je zoekt, ook al zijn ze minder in andere vaardigheden. Alleen met het juiste, brede, pakket aan vaardigheden kan je jouw idee omzetten in een waardevol bedrijf.
Rotterdam zonder kroegentochten
Sommige weken waren er veel mensen bij de kroegentochten, andere weken vrijwel niemand. Zo ver ik hoorde vond iedereen ze heel leuk, maar helaas konden veel toeristen het niet aan de volgende groep vertellen, ze waren tegen die tijd al weer weg. Ik had een goed idee, maar miste vaardigheden in de uitvoering.
Ik was beland in de fase van het bedrijf waar andere vaardigheden (promotie) nodig waren dan ik zelf had (planning). Ik was nog groen en kende niemand met de benodigde vaardigheden in marketing. Mijn motivatie ging omlaag en door het wegvallen van mijn businesspartner nam mijn doorzettingsvermogen ook een duik.
De kroegentochten waren een goed idee, misschien zelfs een heel goed idee. Zeker nu Rotterdam ‘hip’ is geworden als wereldstad is er zeker een kans voor een kroegentocht. Hoewel na mijn avontuur vroegtijdig is geëindigd is een bekende van mij doorgegaan met het idee. En zo heeft Rotterdam, twee jaar later, alsnog de kroegentocht die het verdient.
Van goed idee naar waardevol bedrijf
Of jouw idee de markt gaat veroveren weet je niet zonder dat je het uittest in de echte wereld. Begin op kleine schaal en bouw op je eigen vaardigheden. Betrek mensen met andere vaardigheden bij je idee en begin zo met het bouwen van je waardevolle bedrijf.
Niet elk idee is goud waard. Je zal altijd tegenslagen tegenkomen (meer over dat in de volgende blog) en niet elk idee is de volgende gloeilamp of elektrische auto. Met geluk, doorzettingsvermogen en jouw vaardigheden ga je er uiteindelijk wel komen, daar vertrouw ik op!